Bejegyzések

BO Filmrovat

Friss topikok

Kritika: Hősök kora

2012.07.20. 19:18 | szenszej95 | 1 komment

Üdvözletem!

Elnézést a kimaradásért, közbe jöttek dolgok..

No, tegnap volt a Film+-on - 21.00-tól - a Hősök kora c. angol filmecske. Kritikát a neten - legalábbis magyar nyelvűt - nem találtam, így nem tudom összevetni véleményemet senkivel. Na, mindegy.

A film igaz történet alapján készült. A II. világháború idején a Jack Jones őrnagy (Sean Bean) vezette katonai kommandós alakulat tagjai - így az őrnagy és Rains tizedes (Danny Dyer) is - különleges kiképzésen vesznek részt, ahol megtanulják, hogyan lépjék túl érzékeik, kitartásuk és készségeik határát. Hamarosan életveszélyes küldetésre indulnak az ellenséges vonalak mögé.

 


Igazság szerint nagy reményekkel ültem neki, mert Sean Bean az egyik kedvenc színészem, de itt azért nem alakít valami túl jól - innen üzenném neki, hogy mielőtt elvállal valamit, azért nézze át a forgatókönyvet: lehet, hogy jól fizető meló, de ettől még lehet sz*r... Ő játssza ugyebár Jones őrnagyot, aki magabiztos, de merev, méghozzá nagyon. Egyetlen jó beszólása sincs, az embereiért sem nagyon áll ki - mondjuk, lehetőséget sem hagytak neki. És az sem egy utolsó dolog, hogy az egész filmet egyetlen arckifejezéssel viszi végig. A másik igazi főszereplőnk Rains, aki pedig egy tuskó, de neki legalább van egy-két (inkább egy) jó megszólalása.

Ami azt illeti, hogy másfél óránk van megismerni a szereplőket, és ez mégsem elég: egyre-másra dobálják be az újabb és újabb karaktereket, egyesek teljességgel feleslegesek, így aztán a "főhőseinkre" alig marad idő, és lehetetlenség azonosulni bármelyikőjükkel is.

De eddig csak negatívumokat hoztam fel, pozitívumokat is fel kellene hozni, de nem igazán lehet. Semmi érdekes  dolog nincs, izgulni sem tudtam a karakterekért.

Ja, és van egy ún. "főellenség", egy névtelen SS. Csak egy kérdés: ennél félelmetesebb embert nem tudtak volna beszerezni?? Miért egy ilyen babaarcú, sminkelt embertől kell(ene) félni? És egy másik kérdés: ez a csávó a producerrel, vagy a rendezővel feküdt le...?

Ő az, akiről beszéltem. Érdemleges - és értelmes - dolgot igazából nem is nagyon csinál, csak lelövet pár civilt.  De azok, akikért izgulnunk kéne, na, ők sem sokkal értelmesebbek: bár kommandósok, állandóan a nyílt terepen járnak-kelnek, és zajosabban nem is közlekedhetnének. No persze, Fritzék nem hallják, de legalább az eszükbe jut a németeknek, hogy a lábnyomokat kövessék - nesze neked rejtőzködés... Ja, és az egyenruhák... A németek - még mindig Norvégiáról, vagyis egy megszállt államról beszélünk, ha harc több ezer kilométerre van innen - álcaruhában közlekednek, sítalpakon. Nos, ez még rendben is volna, hogyha hegyivadászok (a filmben helytelenül alpesiek - ezek összetévesztették őket az olasz alpinikkel...) lennének, nem SS-ek. És ez kicsit összekavarták: először hegyivadászok, aztán SS-ek, de mindkettő sítalpakon... Kavalkád a javából!

Nos, és a "csatajelenetek". Idézőjel azért kell, mert ezek nem csatajelenetek. Persze, erre számítani lehetett, de Fritzék megint teljesen hülyék.

*SPOILER*

Amikor a "főhősök" visszamennek a farmházakhoz, ahol még az elején bujtatják őket, a németek is odaérnek egy kommandóssal, akit hirtelen odateleportáltak magukhoz, mivel egy szó nem esett arról, hogy elfogtak volna valakit. Nos, ugyebár eltörik a fogoly egyik ujját - hogy ezt minek kellett belerakni, na mindegy - és ordibál Babaarcú Nelson (ő igazából egy bankrabló volt 1933 körül :) ) hogy adják fel magukat. Tudja, hogy az angolkák a házakban vannak, és azt is tudja, hogy túlerőben vannak, mégsem indul neki, hogy átkutassák a házat. Oké, a producerrel feküdt le...

*SPOILER VÉGE*

Több felesleges snitt is van benne: amikor az akciót megkezdik, gépben ülnek. Eszembe jutott, hogy egy Avro Lancaster gépen utaztak, ami - köztudottan - bombázógép, és nem szállítógép volt. Más, hogy a britek ejtőernyősöket a háború alatt nem alkalmaztak Norvégiában; a kommandókat tengeralattjárókkal tették partra. No, repülnek, repülnek, és egyszer csak egy sorozat söpör végig a gép oldalán, egy, vagy két embert kinyírva. A gép kigyullad, zuhan, és mutatják a német gép szárnyát... Miért csak a szárnyát...? Ha már mutatják, akkor miért nem az egészet...? És különben is, ennyi mellékszereplő után meg kellett volna mutatniuk a pilótát is, lehet, hogy őt még bírtam volna...

De azért megpróbálták kompenzálni a dolgokat, beírtak egy szőke nőt, akit lehetett volna nézni, ha egy kicsit több teret hagynak neki. De nem tették...

Bár, hogy miért vadászpuskával harcol, számomra rejtély... Nos, miután történik egy kis malőr, nem Angliába kell visszajutniuk (szép is lenne, de ezek után meg sem lepődtem volna...) csak Svédországig kell elsétálniuk. Háromnapnyi sétára voltak a határtól. A landolás és a leszállás között eltelt idő alatt alig találkoztak németekkel, viszont annyit mentek, mint Frodóék a Megyéből Mordorig. Viszont a Tűz Hegyéhez vezető út érdekes volt, ez meg dögunalom...

Összességében ez egy nagyon gyenge film, rossz történet, szerethetetlen karakterek, rossz vágás, és minden, amit el lehet mondani problémák terén. Ha teheted, NE nézd meg!

5/10

Mi a Ti véleményetek? Kommentbe kérném a BO-n! :)

!! A Filmrovat a Facebook-on!!

A bejegyzés trackback címe:

https://bofilm.blog.hu/api/trackback/id/tr744668546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atis123 2012.09.13. 22:06:16

Tragikus, semmi értelmeset nem találtam benne. Szinte minden szereplő ostoba, nem is értettem mi volt itt a mondanivaló, mit akartak a karakterekből megmutatni. Talán az egyetlen értelmes ember a amerikai norvég volt.
süti beállítások módosítása