Bejegyzések

BO Filmrovat

Friss topikok

Háborús film-paródiák

2012.08.19. 19:31 | szenszej95 | Szólj hozzá!

Üdvözletem!


Elég régen írtam utoljára (majdnem egy hónapja), de most itt vagyok.

Régebben is nagyon szerettem a paródiákat, és mostanában újfent  napirendre kerültek nálam. Ezek közül szeretnék kiemelni párat, pontosabban olyanokat, amelyek vagy közvetlenül magát a háborút (ezért is került be összeállításomba a Halló, halló! c. sorozat), vagy a háborús filmeket parodizálja. Egy hármas toplistát csináltam.

3.:Folytassa őrmester!, és Folytassa Angliában!

Mindkettő a brit katonaságot parodizálja ki (pontosabban a Folytassa...! - Carry on...! - sorozat indító tagja, a Folytassa őrmester! - Carry on Sergeant! - biztosan. A Folytassa Angliában! - Carry on England! inkább köthető a második világháborúhoz.) Semmi komolyság, szintén nem valós eseményeken alapszik egyik sem, hiszen sem ilyen semmirekellő alakok nem kerülhettek be a hadseregbe, se nem hoztak létre - kísérleti célzattal sem - vegyes férfi-női alakulatot - a második világháború folyamán legalábbis nem. A Folytassa....! sorozat egyébként Angliában nagy népszerűségnek örvendett, összesen harminckét, egyenként másfél órás filmet foglalt magába. A sorozat 1958-tól egészen 1978-ig futott.

2.: Halló, halló!


Ugyan filmekre gondolhattunk volna, de a Halló, halló! egy tévésorozat volt, mégis betettem ide. Hogy miért? Számomra ez a második legjobb paródia(-sorozat), mely magát a háborút, és annak egy kis szegmensét, a francia ellenállást figurázza ki egy francia vendéglős, René-n - no meg persze sok más szereplőn - keresztül. Egy angol sorozatról beszélünk tehát, ami egyik oldal felé sem tolja el a mérleget (itt csupán úgy lehetne, hogy az egyik fél hülyébb, mint a másik. Viszont itt mindkét - a szövetségesek és a németek, meg az egyetlen olasz karakter - fél teljesen hülye.) Akad itt kelekótya voltszabotór, ellenálló, angol kém - aki azt hiszi, tud franciául, lezuhant angol pilóta, Getapó-ügynök, és rengeteg más karakter, akik tovább színesítik az amúgy is fordulatos történetet. Görbe tükör ez az angolok segítségnyújtása, valamint a német megszállók felé is, de konkrét eseményt nem dolgoz fel a sorozat, csak a korszakot általában véve figurázza ki.

1.: Top Secret!


A háborús filmparódiák legjobbika. Illetve igazából - ha halkan is - de az akkori korszakot is kiparodizálta. A film abban a korszakban készült, mikor a hidegháború még nem olvadt, és a népek éppen azon vitáztak, hogy az NDK-s olimpiás csajszik doppingoltak-e, vagy sem? A film ki is használja, és odacsap az NDK-nak. De találunk persze utalásokat a második világháborúra, pl. a német egyenruhák, vagy a vámellenőrzés, esetleg a kémek - bár utóbbi kettő utalhat a hidegháborúra is. Habár azért itt parodizálnak más filmeket (az egyik vicces jelenet pl. a Kék lagúnát figurázza ki) is, összességében a nyugat-kelet szembenállását, és az ellenállást is kiparodizálja. És ez az első paródiafilm, azóta is - szerintem - az élvonalba tartozik.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Külön azért muszáj említést tennem a Nagy durranás, és a Nagy durranás 2. - A második pukk c. filmekről, mert képviselik a háborús vonalat (ott a Top Gun, vagy a Rambo, amelyek azért kötődnek a háborúhoz. De kifigurázásra került az Apokalipszis most! is).

A bejegyzés trackback címe:

https://bofilm.blog.hu/api/trackback/id/tr884720429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása