Bejegyzések

BO Filmrovat

Friss topikok

Minél távolabb mész, annál nehezebb visszajönni....

2012.10.14. 14:28 | HansNo1 | Szólj hozzá!

Insidious, (a Fűrész és a Paranormal activity készítőjétől)

insidoiousposzter.jpg

Elől járóban:

-

Üdvözletem! Élőben jelentkezek a borzongás központjából ahol egy film remeket tárok elétek, és ha minden jól megy még sikerül is egy jó kritikát írni, de ezt majd ti eldöntitek. Azt már most közlöm, hogy pozitív kritika lesz. Persze lesznek benne hibákra utaló mondatok, de inkább dicsérni fogom a filmet, minthogy szidni.

                Rendben, akkor vágjunk is neki. Mint a cím mutatja az Insidius-ról (Inszídiusz) lesz szó.  A film 2010-ben jelent meg. Ami a filmben elsőre kecsegtet,hogy nem egy kis zug stúdióban lett összerakva minimálbérből, hanem nem más, mint a Fűrész septologie (szeptolodzsi: 7 részből álló sorozat) és a Paranormal activity-filmek stúdiója, a méltán híres LIONSGATE stúdió, kinek szellemi atyja  James Wan, volt a műhelye a filmeseknek . Hálásak is nekik a producerek, hiszen korszakalkotó filmeket dobtak  a piacra. A Fűrész I sokkal inkább rejtélyekben és izgalmakban volt gazdag, míg a Fűrész további részeiben James bácsi úgymond kimutatta a foga fehérjét! Jöttek szép sorjában a ”trancsír” jelenetek és az ember a film végére már meg sem lepődött a levágott kezek és lábak, valamint a zsiger-tenger látványán. Aztán megérkezett a Paranormal Activity első része, ami az Amerikai lakosság számára olyan sokkoló volt, hogy be is tiltották az országban és csak egy gyengített változatban jelenhetett meg újra. Nálunk is nagy sikere volt a három részes borzongásnak, de mégsem ütött akkorát, mint az USA-ban. Szerény véleményem szerint, azért mert mi Magyarok sokkal racionálisabban gondolkodunk az amcsiknál, és nem vettük be ezt a kísértet maszlagot. Egyébként a film jó csak ahhoz, hogy élvezhető legyen, kell egy „kis”  átélés. És meg érkezett az Insidious ….. A rajongóknak csalódniuk kellet, főleg azoknak, akik újra emberi hentes üzemet szerettek volna látni a mozivásznon, mert ez a film merőben más lett, de amikor kiadták a film előzetesét mindenki nyál csorgatva várta a 2010-es évet.                                               Büdzsé: 1,5 millió dollár.                                                                                                                               Eddigi amerikai bevétel: 48,8 millió dollár. Ez is mutatja hogy nem kis miska a film.

-

Insidious: Alap sztori. Boldog középrétegbeli család új házat vesz magának. Szokásosan túl nagy, mint amekkora kellene nekik, de hát ezen ne csodálkozzunk. Apa, tanító a közeli suliban anyu pedig háztartásbeli (így azért szebb, mint ha azt mondanám, munkanélküli). Három gyermekkel büszkélkedhet anyuka és apuka. Az egyik kisgyermek, a másik már iskolás, és persze van egy kisbaba. Tekintve ezeket az adatok, jogosan felmerülhet bennetek az, hogy ez is csak egy kísértetházas 21. századi horror klisé. Bevallom őszintén, amikor először néztem a filmet bennem is ez a gondolat keringett, de mint tudjuk semmire sem szabad azt mondani, hogy fúúúj, míg meg nem kóstoltuk.

A film röviden annyi hogy a középső srácnak van egy különleges képessége, (asztrális kivetülés, csak eszembe jutott) amivel álmában tud ide-oda kalandozni álomvilágban. Túl messzire ment. Eltévedt álmában és most a gonosz szellem bácsik és szellem nénik kiruccantak otthonról és ellátogattak a családi házikóba, hogy megkaparintsák a fiú üresen maradt testét, hogy újra szert tehessenek az emberi létre. A nagyobb bibi azonban az, hogy a fő gonosz, egy démon is ott ólálkodik körülötte és fogva tartja álomvilág sötét börtönében a fiú asztrális testét. A sztori jó, hiszen nem arról van szó, hogy a ház a megszállott, hanem az egyik lakója. Apu és anyu folyamatos harcolnak kisfiukért. ÉS ITT ÁLJUNK CSAK MEG!

insidious wtf.jpg

 Mint azt mondtam ugyanannak az embernek a fejéből pattant ki a film, mint aki a Fűrész sorozatot és a Paranormal Activity-filmeket alkotta. Tehát ?????!!!! NINCS HAPPY-AND és HATALMAS CSATTANÓ van a film végén! Erre kíváncsi is voltam a film nézegetése közben, de nem csalódtam James-bácsiban. A film lezárása Fűrészfilmekhez méltó. Az embernek megadják azt az érzést, hogy „nyugi minden rendben, most már vége”, ám egy óvatlan pillanatban fény derül az igazságra és kiderül, hogy most jön még csak a java!

Végső összegzés! A film kategóriájában elsőrangú. A szereplők viszonylag jól visszaadják azt ami valójában történik velük. A díszletről egyszerűen nem tudok rosszat mondani. Ez a film megoldotta azt hogy 21.sz bútorok, modern technika, stb..stb.. mellet a ház/házak( mert volt egy költözés is amikor még azt hitték hogy a lakásban van a bibi) minden egyes négyzetcentiméterében ott van a félelem. MOST jelenteném be azt, hogy a horror filmeknél nálam lesz egy beszarométer, (elnézést a vulgáris szóhasználatért) ami 0-10-ig van beskálázva. Tehát nálam az Insidious a beszarométeren ki mutatott egy erős 8-ast. A BO filmes skálán én adnék neki ugyancsak egy 8-ast. Hozzáteszem az IMDB csak 6.8-at, majdnem hetet adott neki, szóval ők is látnak benne valamit.

Ajánlom, hogy nézzétek meg a filmet, hiszen a mai horrorok elég bénák. Legalábbis többségük. Aki meg akarja viccelni a haverokat, annak is melegen ajánlom. Nem egy olyan rész van a filmben ahol tiszta alsónak lennie kell a közelben. Na, nem szaporítom tovább a szót kellemes olvasást és jó filmnézést kívánok!

Üdvözlettel: HerrBalint!

Címkék: Horror Insidious

A bejegyzés trackback címe:

https://bofilm.blog.hu/api/trackback/id/tr934847829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása