Bejegyzések

BO Filmrovat

Friss topikok

"Wir waren fünf. Fünf Freunde." - Az Unsere Mütter, unsere Väter kritikája

2013.12.20. 13:58 | szenszej95 | Szólj hozzá!

Szép napot!

Régen írtam, augusztusban - akkor sem kritikát. Most már itt az ideje, úgy érzem.

Egy ideje átnyergeltünk a tévés műfajra, most is ezt a vonalat fogom továbbvinni. A németek igen is tudnak! Méghozzá nagyon! El is fogom magyarázni, hogy miért.

A háromrészes szériát a ZDF nevű német tévécsatorna adta le idén, hozzánk - szinkronizálva - nem jutott el (de voltak olyan ügyesek, akik azért feliratot rittyentettek, méghozzá igen jó minőségűt!).

E sorozat (is) bizonyítja, hogy végre megbarátkoztak a múltjukkal - de talán ez nem is a helyes kifejezés. Inkább végre sikerült elfogadni a múltat.

A történet szerint öt jó barát: Wilhelm, Friedhelm, Viktor, Greta és Charlotte, valahogy mind-mind a háború poklába kerül. Wilhelm, a hadnagy, aki már harcolt Lengyelországban és Franciaországban, és most a Szovjetunió ellen készült. Friedhelm, Wilhelm öccse csak most vonult be, a bátyja alatt fog szolgálni. Charlotte a két testvér ezredében készül szolgálni a Führert, a Népet és a Hazát, mint nővér. Greta, aki sztárnak készül, ő akar lenni az új Marlene Dietrich. Viktor, Greta barátja, aki - történetesen - zsidó. Apja üzletében dolgozik, és úgy volt, vezetni is fogja azt, mielőtt a Kristályéjszaka előtt voltak. Azóta majdnem tönkrement az üzlet. Megígérik, hogy MIND AZ ÖTEN találkozni fognak a győzelem után. A háború azonban néhányuk tervét keresztül húzza...


Egy rész másfél óra, és 1941-1945-ig játszódik. Majdnem minden lényeges eseménynél ott vagyunk, az effektek odavágnak, nagyon jó képsorokkal van tele, f*sza akciójelenetekkel, korhű eszközökkel - és szép animációkkal.

Bemutatja jól a szovjet-német harcokat, és nagyjából minden elemét. Van itt zsidózás, tarkón lőtt 4 éves kislány (megrázó jelenet!), partizánvadászat, akasztás, stb, stb...

Azonban a legjobb a karakterfejlődés, és tulajdonképpen az, hogy bemutatja a háború jellemre kivetített hatásait. Egyesek könnyebben, mások nehezebben élik meg. Wilhelm hadnagyból dezertőr lesz, Friedhelm gyáva katonából érzéketlen, hidegvérű gyilkos, Charlyból és Gretából kiábrándult antihitlerista, Viktor pedig... Na jó, ő talán mégsem változik annyit. Az ő karaktere azt hiszem, más célt szolgál: hogy bemutassa, egyik oldal sem volt jobb. Ugyanis rajta keresztül beláthatunk a lengyel ellenállási mozgalomba, a Honi Hadsereg (AK - Armija Krajowa) viselkedésébe, hogy ők is megvetik a zsidókat.

Egy másik érdekes szál Greta szála, aki sztárnak készül - de Csillag születik hiányában le kell cummantania egy Gestapóst... Megpróbálja megmenteni Viktort, de a titkosrendőr átvágja, így Viktornak jó utat kívánnak, és vonatra rakják... Greta szájába adtak egy olyan szöveget - dalszöveget - hogy az hihetetlen! Hangulatos, a német szöveg is jól érthető.

Ha túl sok akció nincs is benne - vagyis nem lövöldöznek minden percében - ezen jelenetek, mint mondtam, nagyon jók. Az operatőri munka ekkor mutatja ki a foga fehérjét: a kézi- és rögzített kamerás felvételek egymásutánisága sokkalta jobban visszaadja a kaotikusság érzését - mondjuk, ezt sok rendező tudja is.

Láthatunk T-34-est, sok-sok Tigrist, BMW tehergépkocsikat, Sd.Kfz. 251-es lövészpáncélost, animált Messerschmitteket és Stukákat.

A sztori pörgős, másfél óra alatt mindig sok minden történik.

Érdekes, ahogy mindig elhelyezik időben az adott jelenet(eke)t: archív képsorokat mutatnak be a valóságból, közben Wilhelm narrációja hallatszik, így megtudjuk az egyszerű katona érzéseit az adott ütközettel kapcsolatban.

A színészek nagyon jók - az utolsó szálig. A zene odab*sz, a hang- és vizuális effektek is szintén jók. A sztori, mint mondtam, pörgős és izgalmas.

Aki bírja a megrázó jeleneteket, és az egy rész-másfél óra párosítást, az meg tudja nézni. Akit érdekel, hogy mit művelt a háború az emberrel, vagy a németek szemszögéből szeretné megnézni a háború nagy részét, annak mindenképpen ajánlott - pláne, hogy a történet valós személyekről szól!

A magam részéről: 10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://bofilm.blog.hu/api/trackback/id/tr555701062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása