Bejegyzések

BO Filmrovat

Friss topikok

Mese habbal - Az Ameddig a lábam bírja kritikája

2013.06.12. 18:24 | szenszej95 | Szólj hozzá!

Szép napot!

Igen-igen, régen írtam, tudom. De most van három filmem, ami háborús környezetéből adódóan illik az oldalhoz, így azokról tudok írni. Ez az első: Ameddig a lábam bírja.

A film megtörtént esetet dolgoz fel, amiben egy német katona, Clemens Forell megszökik egy szibériai munkatáborból, ami Oroszország távoli, északi sarkkörön túli részén található, és több éves út megtételével hazajut a családjához Németországba.

Josef Martin Bauer 1955-ben megjelent könyve Cornelius Rost valódi történetén alapszik, aki a „Clemens Forell” álnevet használta, hogy elkerülje a KGB megtorlását.

  • A filmben nincs szinkronizálva az orosz beszéd és felirat sem jelenik meg (rövid orosz beszéd szinkronizálva van). A rendező szándéka ezzel az volt, hogy a német fogoly elszigeteltségét érzékeltesse, aki a történet elején szintén nem ért oroszul (idővel azonban sok szót megért és beszélni is tud).
  • Irina Pantajeva (Irina szerepében) nem csukcs, hanem burját nemzetiségű.
  • Clemens Forell utólagos becslés szerint 3 év alatt 14 000 km-t tett meg, hogy hazajusson.- Wikipédia

Nos, türelmetlenek eleve meg se próbálkozzanak vele. Két és fél órán át kell nézni - és izgulni - Forellt és hánykódását a télben, hidegben, elhagyatottságában.

Ami jó: a gulág és a tábori élet bemutatása. Mivel én más filmet nem ismerek, amely a szovjet kényszermunkatábor-rendszerben játszódik, így mondhatom: reális. A büntetések, a foglyok egymáshoz fűződő viszonya, egyáltalán a táborig való eljutás is egész jól be lett mutatva.

És nyilván nem "rossz benne" és nem is negatívum, de meg kell említenem, hogy Forell nem számíthatott volna sok segítségre egyik népcsoporttól sem. Egyrészt a besúgóhálózat miatt (ami azért megjelenik itt is, de kis mértékben), másrészt a nagymértékű megfélemlítés miatt, amit drága pirospozsgás polgártársaik tettek... De ettől függetlenül még jó! :)

Végül is három szálra bontható a történet, egy fő, és két mellékszállal. A fő szál Clemens Forell szála, utazása a szibériai hómezőkön keresztül Irán felé. A két mellékszál: a táborparancsnok elftárs "hajsza"-szála, és otthon az anya-gyermek reménykedése. A legizgalmasabb Forellé, a legmegindítóbb az anyuka-gyermek párosé.

SPOILER!!

Nem értem, hogy az az ember, aki egész idő alatt (3 évig) üldözi ezt a szerencsétlent, keresztül-kasul bedzsippezve a Szovjetunió legkeletibb részét, akkor a végén mi a fenéért engedi el?! Sztálin biztos nem örült neki...

SPOILER VÉGE

A sztori egyébként érdekes. Vadászok, csukcsok, zsidó-lengyel, irániak, és sokan mások. Habár nem a táj szépségére kéne ügyelni, vannak szép képsorok is.

Karaktereket tekintve Clemens egy jóravaló ember, és valószínűleg jó katona is (bár ez pont nem izgat sem engem, és remélem, mást sem), akit próbálnak megtörni a kényszermunka-táborban. És nem sikerül. Aztán megszökik, és elkezdődik hosszú kínlódása. Hogy változik-e? Hála az Égnek, nem. Úgy értem, ez egy olyan karakter, ami már az elején tökéletes - vagy nem, de ez mindegy - de hamar megszeretjük/sajnáljuk a feleségét és a lányát, így szurkolunk neki. Erős motiváció, céltudatos ember.

A táborparancsnok egy p*cs. Táborparancsnoknak még csak-csak elmegy, bár egy kicsit keményebb akaratú delikvenst képtelen megtörni, és ha elszökik, nem éri utol, pedig emberünk gyalog van, a kéksatyekos meg ugye dzsippel. Habár párszor majdnem sikerül elkapnia Forellt (vagy Pjotr Ivanovicsot? :) )

Érdekes egyébként, hogy főhősünk mindig véletlenek folytán menekül meg üldözői elől.

Azért némi negatívumot is fel kell róni, és meg is teszem.

  • A film megnézéséhez szükség van némi naivitásra a fent már leírt okokból kiindulva (plusz az antifasizálódás, amit a szovjetek "drága" népükbe ültettek.
  • Nem hinném, hogy egy emberke egy vonatra való leugrással elmenekülhet az NKVD elől. Plusz az az egyik szerintem nem a filmbe illő jelenet.
  • A zsidózás egyáltalán nem ide illik, nem értem, miért kell mindenhova belekeverni-kavarni a holokausztot. Arra ott egy külön iparág a filmiparon belül...
  • Nem illik a filmbe továbbá a csukcs leányzóval való kérészéletű románc sem - ezt már elsütötték sokszor, persze nem ebben a kontextusban.

Ennyi. Jó film, és meg kell nézni, ha az embernek van ideje, és a 2 és fél órás játékidő nem ijeszti el.

10/9

A bejegyzés trackback címe:

https://bofilm.blog.hu/api/trackback/id/tr45357751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása