Bejegyzések

BO Filmrovat

Friss topikok

Hőseposz a hőseposz ellen...

2013.04.26. 22:51 | szenszej95 | Szólj hozzá!

Szép estét!

Nem gondoltam, hogy itt valaha fantasyt fogok elemezni. S most mégis. Kategóriájában két kitűnő könyvsorozat megfilmesített változatát fogjuk összehasonlítani, és végül megnézni: melyik is a jobb? Lássuk!

cats.jpg

Le kell tisztáznunk: amíg a Gyűrűk ura egy könyvt (-és filmtrilógia), addig a Trónok harca (pontosabban A Tűz és a Jég dala-ciklus) már hét könyvet számlál, és a történet még most sem ért a végére.

Az egyik egy tévésorozat, a másik pedig egy mozifilm-sorozat. És az "tudott", hogy egy tévésorozat karaktereinek több ideje van a kibontakozásra, mint egy mozikarakternek. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Gyűrűk ura-karakterek nem lennének kibontva. Mindkét könyvsorozatot kiváló író írta, és mindkét könyv más előnyöket tartalmaz - ha a kettőt összegyúrnánk, nos... az maga a tökély lenne!

A könyvek. A két író remekül érti és értette (Tolkien sajnos már csak értette), habár mindkét írónak megvannak a maga sajátosságai: a Gyűrűk ura egy epikus mű, a maga romantikus hőseivel, torokszorongató önfeláldozással, barátságokkal, amely a szövetségből lett, s jólelkű, de elüldözött királlyal. Ezzel szemben a Tűz és Jég dala-ciklus hősei - ha egyáltalán vannak olyanok - sokkal emberszerűbbek. Ha van is a könyvciklusban egy-egy Aragorn-féle egyéniség, az igen hamar elbukik a cselszövések hálójában, mert Középföldével szemben Westeros sokkal életszerűbb: nagyhatalmi játszmák, vészterhes időszakok, és sok-sok mellékszereplő, szemben a Gyűrűk ura szegényesebb mellékszereplőivel, akik annyira nem domborodnak ki. Mindkét ciklusnak vannak előzménykötetei: A Gyűrűk urának A hobbit (eredetileg: A Babó), A Tűz és Jég dalának viszont nincs igazi előzménykönyve. Viszont van jópár novella, amit George R. R. Martin írt, s melyek szintén Westerosban játszódnak.



Dicsérhetem mindkettőt, mert mindkettő sorozat baromi jó! És itt hagyom el a regényt, mert nem vagyok könyvkritikus, maradjunk szigorúan a sorozatoknál.

A Gyűrűk ura Középföldén játszódik, ahol rengeteg féle-fajta lény él, s mindnek saját nyelve van. Így beszélik a tündét, a törpöt, a mordori fekete nyelvet, amely nyilván nem kis teljesítmény, dehát J. R. R. Tolkien nyelvész volt. Bár ennyi nyelvet megalkotni nem lehetett kis munka... A fajok szövetségre lépnek Mordor ura, Sauron ellen, s megalkotják a Gyűrű Szövetségét - miután persze a főhős, Frodó Völgyzugolyba érkezik. A Jó a Rossz ellen. Bár a Gonosz eszköze meglehetősen jelentéktelennek tűnik: a Gyűrű, mely maga is él, elcsábítja a gyengéket, de a célja annyi, hogy visszakerüljön urához. Tehát a filmek leggonoszabb egyéne nem is Sauron, hanem az Egy Gyűrű. Érdekes meglátás.

Westeroson nincsenek fajok. Csak emberek élnek itt, a többi faj, mint pl. az erdő gyermekei, az Elsők, vagy az óriások, és a Mások már rég eltűntek. Ez részben igaz. Westerost a Hét Királyság uralja, és Északot észak felől a Fal védi. Egy többszáz méter magas jégfal, amelyen az Éjjeli Őrség emberei szolgálnak. A Falon túli világ azonban ismeretlen... A vadak uralják. És a Mások, akik most kezdenek újra ébredezni, mert a Tél közeleg. Itt ugyanis fontos tényező a Tél és a Nyár váltakozása. Egyszer régen a Mások sok királyságot feldúltak a hosszú Tél idején. A jelenlegi Nyár 9 éve tart, és "A hosszú Nyár után hosszú Tél jön". Viszont a Hét Királyságot fajok helyett sok úri ház lakja, a történet középpontjában (jelenleg) a Starkok, a Baratheonok, a Lannisterek és a Targaryenek állnak.

Karaktereit tekintve, mint azt már írtam, a Gyűrűk ura karakterei úgy általában véve romantikus jellemek: vagy jók, vagy rosszak. Illetve a köztes állapotot képviseli Szméagol, aki a megváltásra váró karakter, akiben küzd a jó és a rossz. De Aragorn, Gimli, Legolasz, Frodó, Samu, Trufa, Pippin, és a többiek jók. A középpontban azonban két dolog áll: Aragorn visszatérése és a Gyűrű eljuttatása Mordorba.

A Trónok harca karakterei se nem jók, se nem rosszak. Vannak nemesebb karakterek, mindkét oldalon. Ott van - volt - Eddard Stark, a Trónok harca Aragornja. Le is fejezik. Spoiler, ide vagy oda, tudni kell: ebben a világban a pusztán becsületesek elbuknak, így minden hatalmat ki kell használni a másik elpusztítására, de legalábbis az ellehetetlenítésére.

A Gyűrűk urában a Jók összefognak és együttes erővel veszik fel a harcot a Gonosz ellen. A Trónok harcában nem tudjuk, ki az igazi gonosz, hiszen a mindkét oldalon vannak megszánható, vagy szerethető karakterek. A Stark-oldalon ott van először is Eddard, a nemes lelkű deresi úr. A Lannister-oldalon viszont ott van Tyrion, aki bár közel sem olyan nemes, mint Eddard, de a szívén viseli a Birodalom ügyeit - pláne, ha a saját élete is múlik ezen.

Mondanivaló? Mindkettőnek van pár. A Gyűrűk ura mondanivalója az, hogy a kis ember is befolyásolhatja a Világ dolgait, hogy a Jó mindig győzedelmeskedik, hogy érdemes megbocsátani azoknak, akik veled rosszul bánnak - és az is, hogy szeretned kell gyermekeidet (Denethor úrnak üzenném...).

A Trónok harca mondanivalója pedig az, hogy a Világ lehet, hogy nem is olyan idilli, mint amilyennek elképzeljük, sőt, talán sokkal rosszabb is. Elmondja azonban, hogy mindenkinek van esélye az újrakezdésre (a gyilkosokat, erőszaktevőket bevehetik az Éjjeli Őrségbe, ha azok beleegyezhetnek, s ott élhetnek tovább), hogy mindenkiben van emberség - de lehet, hogy azt fél kimutatni. Ja és persze azt is, hogy egy fattyú is érezhet, és biztat még arra, hogy keresd az utad.


Vannak csaták is, mindkét sorozatban. A Gyűrűk ura csatajelenetei a heroikusság netovábbjai, a lehető legjobb értelemben véve! Lovasrohamok, kézitusák tömkelege, a lehető legjobb felvételekkel, effektekkel és trükkökkel. És persze nyomon követhető háború is zajlik benne, ahogy a Gyűrű Szövetsége folyamatosan méri a megsemmisítő csapásokat Sauron seregeire és szövetségeseire - bár ezek nagy része a véletlenek útján, de a Gyűrű Szövetségének tagjai által mennek végbe. A Trónok harca lassú felvezetése után a l'csóba csapunk, ahogy a Hét Királyság a darabjaira hullik. Míg a fenti eposzban a Jók összefognak, addig itt a házak egymás ellen viselnek hadat, miközben Északról jönnek a Mások és a vadak is támadni készülnek, valamint az elűzött Targaryen-ház utolsó tagja a visszatérésre készül. Feltűnnek jeles hadvezérek és komoly hadicseleket visznek véghez.

Mindkettőnek tehát rengeteg előnye van. Vannak azonosságok is, bármily' hihetetlen: eleve ott van Sean Bean. Mindkét sorozatban szerepel. És ott vannak az alacsony méretű emberkék, csak az egyikben hobbitoknak, a másikban törpének, félembernek hívják őket/őt. Frodóék és Tyrion.

Amíg a Gyűrűk ura nyelve szép, versekbe illő, addig a Trónok harca szabad szájúbb. Sokkal. Ezáltal kicsit lazább is, nem olyan merev.

Atyaég, nincs nyertes. A Gyűrűk ura vége torokszorító, a csaták fenomenálisak, megérdemelte a 3. rész a maga 7 Oscarját. Karaktereire felnézhetünk. Ez a filmtörténet legepikusabb, legheroikusabb műve! A Trónok harca karakterei emberek, szerethetőek. Csatái nem rosszak, a hatalmi intrikák közepette végbemenő sztori, az érdekek összeütköztetése zseniális.

A Gyűrűk ura: 10/10

Trónok harca: 10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://bofilm.blog.hu/api/trackback/id/tr75248769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása