Bejegyzések

BO Filmrovat

Friss topikok

Sokat akar a szarka... - A 300 kritikája

2014.01.04. 20:19 | szenszej95 | Szólj hozzá!

Üdv!

Ma, olyan dologra szántam rá magam, amin már régen gondolkodtam, de mindig húztam-halasztottam. Most úgy éreztem, eljött az idő. Megnéztem a 300-t.

A görög-perzsa háborúban a görögök Marathon mellett i. e. 490-ben megállították az ellenséget. Tíz évvel később Xerxes vezeti az újabb perzsa támadást. A poliszok Spárta, Athén és Korinthosz vezetésével szövetkeznek. Az első összecsapásra a Thermopülai-szorosnál kerül sor, amelyet Leonidas spártai király véd a néhány ezer fős seregével. Amikor a perzsák a hátukba kerülnek, elbocsátja a segédcsapatokat és háromszáz katonájával az utolsó leheletéig harcol. Önfeláldozásuk nem volt hiábavaló, időt adott a görög seregek egyesüléséhez. Frank Miller képregénye alapján.


Hol is kezdjem?

Történelmi hűség, fegyverek, ilyesmi... Nos, kezdjük: Leonidász és Xerxész valóban léteztek, a Halhatatlanok is, meg a 300 spártai is. Ám fegyverek tekintetében már nem minden stimmelt: a katonák szerintem biztos, hogy nem egy száll ágyékkötőben meg sisakban mentek harcolni. A kard sem olyan, mint egy mongol szablya.

(Számomra) zavaró dolgok: olyan, mintha Spárta csak egyedül harcolna (na jó, az athéniak, akiket hazaküldtek - egyébként a valóságban is), nem jött létre a Korinthoszi-félsziget városainak szövetsége, a perzsák meg nem keltek át még Európába, elfoglalva egy jó nagy területet. Valamint nem a perzsa hajóhadat szórta szét a nagy vihar, hanem a perzsák által épített - jó hosszú! - pontonhidat rombolta le Európa és Ázsia között. A Thermopülai-szorosnál vívott csatának a helyszíne nem Leonidász, hanem Themisztoklész terve volt, és az iszthmoszi szövetség ezt hagyta jóvá (habár a szövetség fővezérlete Spártáé volt). Valamint: nem egyedül 300 spártai (meg az a pár 'árkádiai') maradt ott a csatatéren, hanem összesen 1400 harcos (300 spártai, 400 thébai és 700 theszpiai - Wiki :) ). (Ja, és azt sem tudom, mióta az ék alakzat a legjobb védekezési taktika a frontális lovasrohammal szemben, na mindegy...)

Az apróbb fikciók, mint az orákulum, meg Árulosz, meg ilyesmi nem zavar.

De, ami zavar az az a drámaiság, amit létre akar hozni, meg akar jeleníteni - csak marhára nem sikerül! Túlságosan gyorsan vágunk a lecsóba: egy kis hablaty a spártai szokásokról (bár, ha itt tartunk, nem tom', honnan szedték, hogy öröklés útján szálldogál a trón, na mindegy), meg egy homályos felvezető arról, hogy időben körülbelül mikor regéli el a páratlan szemű úriember a történetet. Eztán rögtön perzsa követek jelennek meg, tehát az előzményekről (a már kb. 10 éve tartó háborúskodásról, konkrétan) egy szó sem esik. Ami persze nem nagy baj, hiszen teljesen mást akar a film mondani, mert hősiességről akar szólni, meg önfeláldozásról, meg hasonló klisékről. 

Mert ugye, aki látta, mind emlékszik a feneketlen kutas jelenetre, meg a "Diszizszpártá"-s dologra, meg a nagy monológra, amit azelőtt mond el Leonidász.

A látványvilágot, amely nagyon-nagyon-nagyon szép, és különleges, még ezt is erre a dramatizálásra próbálja felhasználni (még mindig az ominózus jelenetnél tartok, bár később sincs másképp). A fújó szél, végignézhetünk Spárta népén, az apró gyerektől kezdve az asszonyokig (mert idősek csak a tanácsban vannak).

Vannak azért szép számmal szimbólumok (amik, bár elsőre baromságnak tűnnek), amelyek kifejezetten tetszettek - mikor el tudtam vonatkoztatni a többi blődségtől. A perzsák öltözete; a követeik ripacskodása nem színészi túlkapás. Ezzel jelképezik a nagyképűségüket, az elbizakodottságukat, abban, hogy harcoltak, és hogy viseltettek a görögökkel szemben. A napsötétítű nyílzápor nem ilyen. Az csak arra szolgált, hogy megmutassák: "hőseink" lazák is, nem csak harcolni tudnak. De azok a Csernobilból szalajtott lények, amiket az ázsiaiak hoztak magukkal, az. Mégpedig azt szimbolizálja: Xerxész mindent megmozgat, ha kell, szörnyeket is hoz, hogy kicsinálja a szembenállókat, és azt, hogy mindenki mást simán a földbe döngölve - kivéve persze a spártaiakat. 

Az intrikai szál tök fölösleges volt. Lena Heady többet érdemel annál, minthogy egy olyan szálat vigyen, ami gyakorlatilag sehová sem vezet, hiszen nem a királyné k*rválkodása hozza meg a segítséget - illetve inkább a bosszút - hanem a szemen szúrt harcos kortesbeszéde. 

Ja, és Xerxész. A képen igen, ő az. Egy arannyal teliaggatott szökött kosárlabdajátékos, akinek olyan hangja van, mint egy hangosbemondónak. Bár, ez a kinézet is szimbólum, a hangja is: így Xerxész szó szerint a Világ legnagyobb embere, akinek mindene megvan, akinek házméretű hordszékét rabszolgák százai viszik (és nincs tériszonya. Jó neki).

Ja, igen, ha már úgyis kb. megjelenési sorrendben megyünk, Xerxész után a második legnagyobb döbbenetem a Halhatatlanok megjelenítéséből fakadt: miért néznek ezek ki úgy, mint tízezer szamuráj? (Plusz egy troll Mordorból, de őkelme még mindig szimbólum.)

A harci jelenetek, leszámítva a trollokat, gyapjas orrszarvúkat, olifántokat, szökött kosarasokat, fecskegatyás férfiakat, szamurájukat, mongolokat, dothrakikat, núbiaiakat, egészen jók. Sőt, több mint egészen jók: jók. A puskaport nem tudom, honnan szerezték meg a perzsák (oké, valószínűleg Kínából, de az ókorban akkor sem használták)... Na, mindegy, a lényeg: hogy véresek. Csak sajnos a perzsák marha bénák, még az elit kommandójuk is. Viszont sokat dob a hangulaton az alákevert metalcore, amitől az egész még zúzósabbnak hat (nyilván, mer' olyan a zene...). 

A színészi játék a perzsák részéről jó. Mert ripacskodniuk kell. De a görögök... Gerard Buttler hozza amit kell, és a néhai túlzott grimaszai valószínűleg rendezői utasítások lehettek. Lena Heady is egészen jól hozza a jó feleséget (mármint, hogy mindent megtesz a férjéért, még ha felesleges is...).

Összegezve: a pozitívumok nem elegek ahhoz, hogy jó film legyen. Az egész erőltetett dramatizálás, és pontosan illik rá a "Sokat akar a szarka..."-mondás is. Igen, akciódús, meg marha jók benne a lassított jelenetek (csak néha feleslegesen lassítanak). Ám ez a film nagy lépést jelentett a hasonló karakterű filmek és sorozatok számára, hiszen, amit ez a film elkezdett, a Spartacusról készített tévésorozat folytatta, sőt, jól alkalmazta. Hamarosan jön a második rész "300 - A Rise of an Empire" címmel. Az azt hiszem, jobb lesz. Vagyis, remélem.

Mindenesetre ez: 10/5

A bejegyzés trackback címe:

https://bofilm.blog.hu/api/trackback/id/tr925733565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása