Bejegyzések

BO Filmrovat

Friss topikok

Attila inkább csak Atesz... - Az Attila, Isten ostora kritikája

2013.07.10. 11:04 | szenszej95 | Szólj hozzá!

Szép napot!

Tegnap megnéztem mai célpontunkat, az Attila, Isten ostora c. filmet, és... Vegyes érzelmeim vannak vele kapcsolatban, melyek közül több a negatív, mint a pozitív.

Időszámításunk szerint a IV. században egy harcos nomád nép jelent meg a Római Birodalom határán, ők voltak a hunok. Élükön pedig a kiemelkedő hadvezér, Attila állt. A korán árvaságra jutott Attilát egész életében egyetlen egy cél vezérelte: irányítani akarta az egész világot, és ehhez megvoltak a megfelelő képességei. Azon kevés legendás vezérek egyike volt, aki megszállottságával, elkötelezettségével és küldetéstudatával saját képére formálta a történelmet. A nyugati kultúrában és hagyományban Attilát "Az Isten ostora"-ként ismerik, majd neve a barbarizmus és a kegyetlenség szinonimájává vált. A film a hun hadvezér Attila, és népe történetét mutatja be.


Az egyik legrosszabb dolog a filmben a jelmezek elkészítése: azok nem korhűek. Már persze a római katonákra gondolok itt, akik már réges-rég nem olyan vértet, sisakot és pajzsot hordtak, mint a filmben. A hunok sem néznek ki igazán hunnak, csak használt textildarabokat aggattak rájuk. Egyedül a vizigótok fizimiskája hasonlít (na jó, az egész jó lett) az igazira.

 


Jöjjön az, ami a kedvencem: mi igaz, mi nem? Nos, tényleg Attila miatt hal meg Buda(/Bleda). Egy piciny csúsztatás van: a hunok ugyan szövetségre léptek Aetiusszal Theodorik ellen, de ekkor már nem Rua vezette a hunokat, hanem Buda, így Attila sem közvetlenül az után nyírta ki, miután hatalomra került volna fivére, hanem később, mivel az szerinte nem használta ki a győzelmekből szerzett eredményeket.

Aetiusnál nem volt gót lányka, akit rómainak nevelt, bár van benne valami: nem a lánya, de maga Aetius volt félig barbár, félig római: szkíta-római házasságból származott.

Az Aetius nevet 'éciusznak' és nem 'aiciusznak' ejtik.

Aetius volt ugyan fogságban, de nem Rómában, hanem a vizigótoknál, és visszatérte után a kedvence lett III. Valentinianus császárnak és ANNAK ANYJÁNAK IS. A filmben Placidia és Aetius utálják egymást :)

Egy másik csúsztatás: 451-ben ugyan tényleg megtörtént a catalaunumi csata, marha sok halottal mindkét oldalon, és tényleg római-vizigót sereg verte meg Attilát, de Attila nem ez után a csata után halt meg. És persze nem is Aquileiánál akarta megállítani Aetius, hanem a mai Orléans-nál. A csata után békét kötöttek, majd Atesz a következő évben újra a Nyugatra támadt, sok várost elfoglalt (köztük Aquileiát is), és utána vonult el kényszeredetten, nem Catalaunum után. Ez volt 452-ben. Attila 453-ban halt meg, valószínűleg orrvérzés következtében.

Aetiust tényleg Valentinianus szúrta le, de nem azért, mert nem volt rá szüksége. Irigységből tette.

 


Az Attilát játszó Gerard Butler szerintem egész jó, bár a pofák, amiket vág... Viccesek! Az Aetiust játszó Powers Boothe merev. Nagyon. A többiek sem túlságosan kiemelkedőek, szóval...

A zene. Nos, nem értem, hogy egy hun esküvőn hogyan hallhatunk hegedűszót, mikor az jóval később jelent meg...? Persze, azzal lehet "nomádos" hangokat játszani, és jó is, csak ez egy elvi kérdés számomra... :D

A "monumentális" csaták nem monumentálisak... Kevés statisztát alkalmaztak, nagyon keveset. Azon kívül egy csepp vér sem csurran ki a harci jelenetek alatt...


Nos, aki Attilát ebből a filmből akarja megismerni, az ne tegye. Rengeteg a csúsztatás, a jelmezek nem teljesen korhűek, szinte semmit nem tudunk meg a hunokról, és Attiláról sem sokat. Csak annyit, hogy utánozni akarta Rómát, ami viszont nem igaz...

10/5

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bofilm.blog.hu/api/trackback/id/tr495398680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása