Bejegyzések

BO Filmrovat

Friss topikok

"Vagdossunk össze pár filmet, azt jóvan'!" - A Hősök szakasza kritikája

2013.05.26. 11:57 | szenszej95 | Szólj hozzá!


Szép reggelt

Haladnunk  kell a korral, úgyhogy most is egy 2013-as film lesz a célpont, ez a mérhetetlenül nagy csoda amerikai.

A II. világháború utolsó nagy, német hadművelete, az ardenneki offenzíva idején néhány amerikai katona ellenséges területen ragad, és elképesztő felfedezést tesz. Egy fejlesztés alatt álló szuperfegyver nyomára jutnak, és ha már ott vannak, megpróbálják elfogni a kísérleteket vezető német tudóst. Egy hozzájuk csapódó szökött hadifogollyal együtt, a náci Németország szívéig üldözik a férfit. Természetesen semmi esélyük: ők mégsem adják fel a harcot. - PORT.hu

 

Na jó. Ez egy ZS-kategóriás film, és nem csak azért, mert a 80-as évekbeli akciófilmeket idézi (vagyis úgy nyírnak ki hatszáz németet egyszerre, hogy nem töltenek újra), hanem mert bugyuta, logikátlan, és teli van patriotizmussal. Mindemellett azért vannak jó pillanatai is, ha nem is túl sok.

A film rögtön egy lövöldözéssel kezd, jó start, gondolhatnánk. Hát nem. Veterán katonákhoz képest a regruták amatörizmusával egy helyben és kupacban állnak, ahelyett, hogy fedezéket keresnek. A szakasz vezetője az orvlövészt keresteti, és arra ösztönzi a katonákat, hogy vaktában lövöldözzenek(?). Ezután a film "főhőse" lelövi az ellenséges orvlövészt, ezután visszaindulnak. Oké, fogadjuk el, mer' csak ez van. A bázison rögtön új feladatot kapnak: élelmiszert kell kísérniük. Itt egy aprócska szóváltás folyik le parancsnok és alárendelt között, hogy a háborúnak vége, a német hadsereg gyerekekből áll, stb, stb.

Elindulnak a kajával, de nem jutnak messzire, mert aknavetővel kicsinálják a teherautót, és belefutnak az induló német offenzíva előőrseibe. Végre beindul a sztori: ők a németek mögött ragadtak, és elindulnak valamerre. Nos, egy pár dolog: ez a film semmiben nem újít, sőt, megragadt azon a szinten, hogy kiollózott jeleneteket más filmekből. A Halál 50 órája előtt tiszteleg azzal, hogy nem odaillő járművet ad a németek alá (T-34-esek és SZU-85-ös...), a Kémek a sasfészekben teljes sztoriját kiragadták, a Harctéri harsonák egy jelenetét lemásolták, és persze kiollóztak egy jelenetet a Fegyverek szavából is... Díszes paletta!

Azért színészek között vannak "nagy" nevek is: Neal McDonough, Az elit alakulat Comptonja az ominózus ugrándozós kalandfilmsorozat után csak ZS-kategóriás háborús filmekben játszott (A Dicsőség zászlaját kivéve), Vinnie Jones pedig Vinnie Jones-t játssza, annyival megspékelve, hogy egy antifasiszta brit pilóta. Ja, és ha már vagdosás: van azért rosszarcú német ezredes (nem értem, hogy minden náci főellenségnek ezredesnek kell lennie...), aki mind gesztusaiban, mind arcvonásaiban hasonlít a Becstelen Brigantyk Hans Landájára...

Amerikai patriotizmustól fűtött az egész, de azért megjelenik benne a tudósok utáni szovjet-amerikai verseny egy orosz kém (talán...) személyében. De patriotizmus: olyan dolgokat is a németek nyakába varrnak, amit el sem követtek: a németek Stuttgartban egy gyárban hadifoglyokat dolgoztatnak. De nem csak oroszokat, nem. Amerikaiakat, briteket, kanadaiakat... Kár, hogy a genfi egyezmény tiltja a hadifoglyok dolgoztatását, és mivel a szövetségesek és Németország is aláírt, a németek velük szemben be is tartották az egyezményben foglaltakat. A szovjetek meg magukra vessenek...

Az effektek, hát... Minden fegyvernek ugyanolyan hangja van, kezdve a Schwarzlose géppuskától a Thompsonon és az MP-40-esen keresztül az MG-42-ig, mindnek. A robbanásokat CGI-jal készítették el, és ez látszik is rajtuk. Egyszer felbukkan három Messerschmitt is, amik semmit nem csinálnak, csak elhúznak a fejük fölött.

A forgatókönyv a logika teljes hiányáról árulkodik: a németek a kísérleti atomrobbantást a fronttól nem éppen messze végzik, a katonáik beleszaladnak az ellenség tüzébe, és senkinek nem tűnik fel pár angolul beszélő német katona Stuttgart utcáin, az összekötő egyből felismeri az amerikait, stb...

De, mint mondottam volt, egy-két jó pillanat azért volt, ha nem vesszük bele, hogy mindenki játssza a f*sza csávót.

-Egyrészt Vinnie Jones. Brilliáns, mint mindig, habár ugyanazt a pofát vágja, mint hatvan másik filmben, de nem zavart.

-Másrészt az, hogy a fő-főhős állítólag két csajszival is kavar, vagyis ketten várják haza, aztán kiderül az igazság...

-A bunyók jók voltak, pörgősek, és egész jól megvágták őket. Az üldözéses jelenetek szintén egészen jól sikerültek.

Összefoglalva: a filmnek sok a hibája. Nagyon sok. Eltévedt harckocsi-szállítmányokkal volt tele, az amcsiknál ohne töltés, a németek angolul beszéltek egymás közt (legalábbis a Landa-hasonmás párszor átváltott angolra, mikor egy német tudóssal beszélt...) !!! Pár jó pillanata van azért. De csak akkor nézzük meg, ha el tudunk vonatkoztatni a hibáktól és hülyeségektől, és ha azt akarjuk látni, hogy hogy hullik a Fritz.

5/10

!!A FILMROVAT FACEBOOK-OLDALA!!

A bejegyzés trackback címe:

https://bofilm.blog.hu/api/trackback/id/tr395318537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása