Bejegyzések

BO Filmrovat

Friss topikok

"Megtalálom bin Ládent. Aztán megölöm." - A Zero Dark Thirty kritikája

2013.03.03. 14:46 | szenszej95 | Szólj hozzá!

Üdvözletem!

(Végre) Ígéretemhez híven megnéztem a Zero Dark Thirty - A bin Láden-hajsza c. filmet. Annyit tudni kell, hogy sajnos várható volt az, hogy nem ez a film nyeri majd el a legjobb filmnek járó Oscar-díjat: a Gála előtti hetekben sok támadás érte a filmet, amiatt, hogy bemutatta a CIA által alkalmazott kínzásokat, ugyanis szerintük (hogy a szervezet jelentette-e ki maga, arra nem emlékszem, de ha jól emlékszem, akkor igen) az afganisztániakon "ilyen kínzásokat nem alkalmaztak". A magyarázat szerint van egyfajta "durvább kihallgatási módszer", ugyanúgy vízzel dolgoznak, de közel sem öntik azt a delikvens szájába egy kendőn keresztül. A valódi módszer szerint egy vizes kendőt terítenek a kihallgatott fél szájára és orrára, ez pedig olyan ingereket kelt az agyban, hogy az ember teste azt hiszi, fuldoklik.


No de, térjünk rá a filmre magára.

A Zero Dark Thirty - A bin Láden-hajsza c. film - a címéből láthatóan - Oszama bin Láden, AL-Kaida vezető elfogását meséli el - mind a 10 évet.

A főszereplőnk, egy Maya nevű CIA-ügynök, aki a főiskolából kikerülve rögtön a bin Láden utáni nyomozásban találja magát, Afganisztánban. A film elején azonnal a kihallgatóteremben találjuk magunkat, ahol egy afgán férfit kérdezgetnek, aki nem válaszol természetesen. Láthatjuk, hogy az itt alkalmazott "durvább kihallgatási módszer" megviseli a Jessica Chastain által alakított ügynököt, de bent marad. Hogy ki a kihallgató? A Fékezhetetlenből (is) ismert Jason Clarke. Szerintem az ilyen erőszakosabb szerepek jól állnak neki, baromi hiteles ( - természetesen Chastain is, de róla később). Rövid időre azért búcsút kell majd vennünk Howard Bondurant-tól, viszont a sztori előrehaladásához annál szükségeltetőbb: ekkortól kezdi átvenni az egész nyomozási ügyet Maya, és innentől kezdődnek az igazi események.

Az, hogy a cím azt sugallja, hogy ez egy akciódús film, nos, a magyar kreativitásnak köszönhető csupán. Hajsza? Nem. Vadászat? Sokkal inkább! Maya minden követ megmozgat, hogy elkapja a terroristavezért, és erre hamarosan személyes oka is lesz (viszont nem fogom megmondani, hogy mi az! ;) ). Hogy valóban ezen események miatt vágott bele a nyomozást vezető ügynök ily' módon (ez a kemény, harcias nyomozás), azt nem tudom, de ha nem is így volt, nem probléma. Sokkal egyszerűbb nézői szemmel így azonosulni a főszereplővel, hiszen a személyes ok mindig meghatóbb, vagy izgalmasabb, vagy szerethetőbb...

A lényeg, mint mondottam volt, az, hogy nem az akciótól lesz izgalmas a film. Hozzá nem is nagyon tesz, szerintem. Az viszont sokkal inkább, hogy a nyomozás szinte minden részletébe bevezetnek minket, sokkal inkább feszültségfokozó. Pláne, hogy miután már hatezredjére halljuk az Abu Ahmed al-Kuvaiti nevet, már rohadtul tudni akarjuk, hogy ki a fene is az! Én legalábbis nagyon szerettem volna :D

Fokozza a feszkót továbbá az idő maga. Nem, nem a játékidő. A valós idő múlása! Úgy értem, 9/11 után is voltak támadások, gondoljunk csak a londoni metró elleni támadásra. Azért fontos tényező az idő, mert tudjuk, hogy megy, és nincs semmi érdembeli információ a terroristavezér tartózkodását illetően. Megbeszélések sorozata, majd kis keresgélés, egy-két robbantás, és néhány lövés is eldördül azért, igen.

Ja igen, robbanás, meg lövöldözés! Mondtam már, hogy nem rak hozzá a sztorihoz. Igazából csak úgy vannak. Nem, nem azt mondom, hogy feleslegesek, félreértés ne essék. De az itteni robbanásokban semmi művészi nincs, mint mondjuk az a A bombák földjén-ben volt. A cél az, hogy megtudjuk: a Közel-Keleten ilyen volt (és nem mellesleg ilyen ma is) a helyzet.

A film fejezetekre van bontva, mint pl. "Emberi mulasztás", vagy "A kanárik" - feliratosan néztem, nem tudom, hogy ezt a szinkronos változatban (ha van olyan) hogy fordították le. Mindenképp be kell számolnom az utolsó fejezetről, magáról az akcióról. Nem, nem lövöm le a poént - megteszik azt a filmben is, méghozzá szó szerint... Csupán annyit szeretnék elmondani, hogy láthatóak a filmben azon - vagyis olyan - Black Hawk-ok, amiket az akció során alkalmaztak.

No de, a színészek alakítása? Zene?

Nos, a főszereplőnk, Jessica Chastain, vagy éppen Jason Clarke, vagy bárki más szerintem jól játszik. Nem kiemelkedő, de jó. És hozzá kell tenni, hogy ilyen filmek nem mindig potyognak a színésznők részére. Nem sok olyan női szerep van, ami komoly. Ez az volt, és az Oscar-jelölt színésznő megoldotta, pont annyira, amennyire kell. A zene jó volt, illett a film hangulatához.

Sokat olvastam olyat, hogy ez az amerikai patriotizmusról szól, egy újabb Amerika-imádó film. Szerintem nem. Sőt, szerintem baromság mögé látni bármiféle mondanivalót. Nem menti fel egyik felet sem, de piedesztálra sem igen emeli Amerikát - a Közel-Keletet meg pláne nem. Csupán elmeséli, hogy hogy történt.

Hiba, ha van is benne, akkor az icipici, nemigen zavaró, csak azért mondom el, hogy tudjuk - és amit az amerikai háborús filmeknél ki szoktam emelni (tudjátok: nem úgy tartjuk a fegyvert, ez nem az a harckocsi, ilyen nem volt, stb...). Az egyik a vizes kínzás, ugye. A másik pedig a két helikopter. Illetve az, hogy csak az a kettő van a vásznon. A valóságban azonban négy helikopter ment Abottábád városába: a két Black-Hawk, és két Chinook helikopter, ami a kommunikációs felszereléseket szállította. Egyébként minden eszköz helyes, sőt, még egy kutya is velük van Geronimo elkapásakor, ahogy az a valóságban is történt. Ja igen, a kódnév is helyes... (Geronimo volt bon Láden kódneve. A név pedig egy indiánt takar, egy westernfilmből.) És persze a holttestet sem a filmben látható módon azonosították, de egyébként valahogy így történtek a dolgok.

Szerintem jó volt, érdemes megnézni.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://bofilm.blog.hu/api/trackback/id/tr105114520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása