Bejegyzések

BO Filmrovat

Friss topikok

Élvezhető, bár teljesen blőd - Az utolsó légió kritikája

2013.07.17. 15:00 | szenszej95 | Szólj hozzá!

Szép napot!

Ma megnéztem a 2007-es Az utolsó légió c. filmet. Nem rossz, viszont óriási baromságok vannak benne.

Miután a barbár hordák lecsapnak Rómára, a légiós Aurelius (Colin Firth) feladata, hogy kiszabadítsa az ifjú Romulust (Thomas Sanqster) és rejtélyes nevelőjét, Ambrosinust (Sir Ben Kingsley), akiket a harcok során a gótok fogságába ejtettek. Nestor szenátor (John Hannah) a segítségére siet, és kiváló harcosokat ad mellé, köztük a szépséges Mirával (Aishwarya Rai), ám hamarosan kiderül, csak magában bízhat.


Többé-kevésbé vannak valós dolgok is, de elég sok benne a fikció. A történet eleve 460-ban játszódik, amikor a gótok kifosztják Rómát. Ez a valóságban 16 évvel később történt meg, de valóban Odoaker és gótjai dúlták fel a várost. (Ha szőrszálat akarunk hasogatni, akkor: Orestes nem Rómában halt meg, bár Odoaker ellen küzdött, és szenvedett vereséget.)
Az abszolút blőd dolgok: Hispánia (így Capri) a vízigótokhoz tartozott, nem az osztrogótokhoz (Odoaker keleti - osztro - gót volt). Britannia már réges-rég nem volt a Római Birodalom része, ahogy a keleti császár sem tagadta meg Romulus Augustulustól a menedékjogot, mert az nem kért tőle menedékjogot. Ja, és az utolsó császárt nem Romulus Augustusnak hívták. :)

 


De a baromságok ellenére élvezhető is valamilyen szinten. Ha eltekintünk attól, hogy az ellenség rosszul harcol, és agyatlanok is, akkor jól szórakozunk. Colin Firth jó volt, Sir Ben Kingsley hozta a formáját, Aishwarya Rai pedig... nézz rá!! :D Viszont az Odoakert játszó Peter Mullan egy ripacs! EGY RIPACS!! Hála az égnek, nem játszik túl sokat. Valószínűleg a forgatókönyv hibája, hogy a Wulfilát alakító színésznek nem kellett túl sok szöveget tanulnia, mert mindig csak annyi volt, hogy "Megöllek, fiú! Megöllek!" Színes egyéniség...

Colin Firth egy római kapitány, aki hazatért fogalmunk sincs, honnan. De vele van a Trónok harca Ser Alliser Thorn-ja és Xaro Xhoan Daxos-a (egyébként Ser Jorah is felbukkan... :D Mivel úgyis be lesznek skatulyázva, minek az igazi nevükön hívni őket...? :P ). Őket nevezik ki a császár mellé testőrségnek, Aurelius meg a testőrség parancsnoka. De Odoaker megtámadja Rómát, a császárovicsot meg fogságba ejti, és Caprira viteti Sir Ben Kingsley-vel együtt. Kiszabadítják, majd indulnak Britanniába, mert ott van még a IX. Légió maradéka. (A valóságban közel 200 éve nem létezett...) Állításuk szerint nem mehetnek Germániába vagy Galliába, mégis utóbbin keresztül mennek.

 

                            

Élvezhető, mert van benne akció, és van kin legeltetni a szemünket. De csak egyszer érdemes megnézni, mert utána kiszámíthatóvá válik, értékeit egyből elveszíti. 

Ne lepődjünk meg a "kötelező niggeren" se, bár a friszkója nem éppen autentikus, lépjünk túl rajta. Ekkor ugyanis már a Római Birodalom minden szabad emberére vonatkozott a római polgárjog, így nyugodtan mehetett ő is katonának.

Egy jó pont szerintem az Arthur-mondakör új alapokra való helyezése, pontosabban az alapok megváltoztatása, hiszen itt Caesar készíttette a kardot, és annak való, aki jogosult az uralkodásra. És aki meg meri kérdőjelezni, hogy mit keresett az a kard valaha Britanniában: Gaius Julius Caesar kétszer (2-szer) járt Britanniában, majd Claudius, vagy Caligula (nem tudom, melyikük, bocsi) végérvényesen a birodalomhoz csatolta. Azt viszont nem értem, hogy hogy lehetett az Indiai császár (? - egyszer ? azért, mert ez nem így történt, másodszor ? azért, mert akkor Indiának nem volt császára, de még csak egységes ország sem volt...) a római császár szövetségese. Mert nem volt az. 

Egyébként meg ha már egy létező légiót választottak ki, utánajárhattak volna: a IX. Légió jelképe a bika volt és nem a kínai sárkány... De lényegtelen.

 


Egyébként ahogy közeledünk a végső csata felé, természetesen beteljesedik a szerelem, meg ilyesmik, meg jön egy klisés beszéd, majd jön a nagy összecsapás. Mindenki megtalálja a bosszúját, akinek van rá oka. De hogy azt a britont ki tette királlyá... Agyatlan barom! Rosszabb, mint az összes többi! Értem, hogy ezer embere van, a rómaiakat meg a két kezünkön meg tudtuk számolni, de ott volt köztük Hadrianus fala (amiről lerí, hogy nem igazi... :D ), és Boudiccát is megverték a rómaiak, pedig kevesebben voltak. A főellenség valószínűleg Boudicca-rajongó volt, mert őt utánozta a támadáskor...

A rómaiak jelmeze többé-kevésbé jó, bár most is rossz a pajzs (ekkor már nem ez a fajta pajzs volt szolgálatban. Ezt senki nem tanulja meg? Még a BBC sem...). A zene hol jó, hol rosszabb - inkább haloványabb, mint rosszabb, azt hiszem.

Egyszer meg lehet nézni, és élvezni is fogod - lehet.

10/7

A bejegyzés trackback címe:

https://bofilm.blog.hu/api/trackback/id/tr745411565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása